Skip to main content

Φαντάσου να είσαι κλεισμένος μέσα σε μία φυλακή για χρόνια. Έχεις τους ίδιους συγκρατούμενους και την ίδια καθημερινή ρουτίνα για τόσο πολύ καιρό που πλέον έχεις χάσει την αίσθηση του χρόνου. Ωστόσο, εκεί μέσα έχει δημιουργηθεί μία μικρή “υποκοινότητα” με τον δικό της “υποπολιτισμό”. Έχει τους δικούς της κανόνες και μέσα σε αυτούς έχουν μάθει όλοι οι κρατούμενοι να λειτουργούν.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να αποφυλακιστούν καλούνται να αντιμετωπίσουν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα

Μπορεί να σου ακούγεται υπέροχη η ιδέα του να αποφυλακίζεσαι μετά από καιρό. Άλλωστε πλέον θα είσαι ελεύθερος να κινηθείς όπου και όπως θες. Ωστόσο, οι αποφυλακισμένοι δεν έχουν την ίδια άποψη. Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά όπου πρώην κρατούμενοι λίγες μέρες μετά την αποφυλάκιση τους γυρνάνε στις φυλακές και χτυπάνε την εξώπορτα για ώρες προκειμένου να βρεθούν πάλι υπό κράτηση. Το να αντιμετωπίσουν την καινούρια πραγματικότητα τους φαίνεται αδιανόητα δύσκολο. Έτσι προτιμούν να γυρίσουν στην πραγματικότητα, την οποία είχαν συνηθίσει.

Μπορεί να σου ακούγεται σοκαριστικό αλλά μήπως κάνεις και εσύ το ίδιο με τη σχέση σου;

Βλέπεις το σύνδρομο του φυλακισμένου μπορεί να μιλάει όντως για φυλακές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος τρόπος σκέψης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού. Άλλωστε, αποκλείεται να μην έχεις γνωρίσει ζευγάρια που χωρίζουν αλλά τα ξανά βρίσκουν και βρίσκονται για χρόνια σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο.

Αυτό συμβαίνει ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν συνηθίσει τόσο ο ένας τον άλλον που τους είναι δύσκολο να χωρίσουν και να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Αν βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς δυο φορές πριν ξανά γυρίσεις πίσω.

Οτιδήποτε σε κρατάει πίσω και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις μπορείς να το θεωρήσεις φυλακή

Εδώ να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές δεν φταίει κανείς άλλος πέρα από εσένα. Εσύ μπαίνει σε διαδικασία να γυρνάς στα ίδια. Είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Φοβάσαι να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις. Ίσως βαθιά μέσα σου να πιστεύεις πως αυτός που βρίσκεται επί του παρόντος στη ζωή σου είναι και η καλύτερη επιλογή σου. Η απάντηση είναι πως όχι.

Μία σχέση που επαναλαμβάνει το μοτίβο χωρισμός-επανασύνδεση είναι μία σχέση τοξική. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να μην ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι στην προσωπική σου ζωή. Τη μία είστε την άλλη δεν είστε και τελικά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Η σχέση σου πρέπει να λειτουργεί σαν σταθερό έδαφος στο οποίο μπορείς να αναπτυχθείς. Αν λειτουργεί σαν σεισμογενής ζώνη που πρέπει συνεχώς να προστατεύεσαι για να μην πληγωθείς τότε δεν έχεις λόγο να καθίσεις παραπάνω.

Σε περίπτωση όμως που η απάντησή σου σε αυτό είναι ότι υπάρχουν πολλά συναισθήματα στη μέση διάβασε και αυτό: Μήπως αναρωτιέσαι για το αν πρέπει να τα ξανά βρείτε;

featured photo: Emiliano Bar