Ο Χωρισμός οδηγεί σε κατάθλιψη;

Author:

Category:

«Τα δάκρυα κυλούσαν ποτάμι από τα μάτια της. Έκλαιγε, έκλαιγε, έκλαιγε. Μέχρι που τα δάκρυα στέρεψαν. Μετά θύμωνε. Θύμωνε με αυτόν. Θύμωνε με τον εαυτό της. Μετά πάλι έκλαιγε και θύμωνε. Ένιωθε λες και η ευτυχία είχε απλά ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια της»

Πόσο φυσιολογικό είναι να είναι κανείς θλιμμένος μετά από ένα χωρισμό;

Υπάρχουν όρια στα συναισθήματα που βιώνει προκειμένου αυτά να θεωρηθούν υγιή;

Πότε σύμφωνα με την ψυχολογία η κατάθλιψη μετά από ένα χωρισμό μπορεί να φτάσει σε παθολογικό επίπεδο;

Πως αντιδράει το μυαλό μας στο χωρισμό

Σύγχρονες έρευνες έχουν καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

 1. Η αντίδραση του μυαλού μας στον πόνο που προκαλεί η απώλεια του συντρόφου μας είναι ίδια με αυτή που θα είχε αν αυτός προερχόταν από σωματικά αντί για ψυχολογικά αίτια.
 2. Ο χωρισμός ενεργοποιεί στον εγκέφαλό μας ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό που ενεργοποιείται όταν κάποιος εθισμένος σε μία ουσία στερηθεί τη δόση του.

Μοιάζει περίεργο. Κι όμως είναι αληθινό. Και εξηγεί τον πόνο αλλά και τη δυσκολία να συνέλθουμε.

Πρέπει να διαβάσεις  Χωρισμός και Κατάθλιψη: Πως θα αλλάξεις την Ψυχολογία σου;

Στάδια του χωρισμού: Το στάδιο της κατάθλιψης

Όταν φτάσουμε στο σημείο να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση μας έλαβε τέλος και ο χωρισμός είναι οριστικός βρισκόμαστε στο στάδιο της κατάθλιψης. Είναι το σημείο στο οποίο νοιώθουμε το πραγματικό βάρος της απώλειας.

Σε αυτό το στάδιο δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσουμε πια συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πια από αυτά συνιστούν μια παθολογική κατάσταση. Κατά κύριο λόγο η παραπάνω διάκριση έχει κυρίως να κάνει με την ένταση των συναισθημάτων και το γεγονός ότι σε μία υγιή κατάσταση υπάρχει σταδιακή βελτίωση μέρα με την ημέρα.

Πρέπει να διαβάσεις  Αξιοπρέπεια και χωρισμός: Πώς θα τα πετύχεις;

Διάβασε το άρθρο: τα στάδια ενός χωρισμού

Ποια συναισθήματα είναι φυσιολογικά;

Το να νοιώθει κανείς μετά το χωρισμό θλίψη, ακόμα και θυμό είναι φυσιολογικό. Με όποιο τρόπο και να δει κανείς τον χωρισμό δεν παύει να είναι μία απώλεια. Μια απώλεια μάλιστα που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Και τα δύο παραπάνω συναισθήματα είναι μέρος του μηχανισμού διαχείρισης της απώλειας, ενός μηχανισμού που δεν περιορίζεται στο χωρισμό, αλλά αντίθετα επεκτείνεται σε κάθε είδους απώλεια.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό αν πραγματικά το θέλεις!

Γενικά μπορεί κανείς να πει ότι σε περιπτώσεις χωρισμού είναι φυσιολογικό να νιώθουμε

 • θυμό και απογοήτευση
 • θλίψη
 • φόβο
 • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες

Πότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται σοβαρά

Αν η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης για περίοδο μεγαλύτερη από δύο μήνες ή στην περίπτωση κατά την οποία το συναισθηματικό φορτίο που βιώνει κανείς είναι πολύ έντονο στο βαθμό που επηρεάζει την ικανότητα του για εργασία ή για αυτοεξυπηρέτηση, θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να είναι παθολογική.

Η κατάθλιψη διαφέρει από την απλή θλίψη καθώς συνοδεύεται από την αίσθηση ματαιότητας μαζί με λήθαργο.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε ειδικό.

Πρέπει να διαβάσεις  Πως θα κατακτήσεις την γυναίκα των ονείρων σου

Διάβασε το άρθρο: Χωρισμός και κατάθλιψη. Πως να αλλάξεις την ψυχολογία σου

 

Xorismos Team
Xorismos Team
Η συντακτική ομάδα του xorismos.gr αποτελείται από ειδικούς σε ζητήματα σχέσεων και spin doctors του έρωτα. Στόχος τους είναι να προσφέρουν χρήσιμες απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα και απορίες γύρω από τις σχέσεις, αλλά και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Related Posts

περισσότερο

  Τι ερεθίζει το κάθε ζώδιο στην καθημερινότητα του

  Τα ζώδια λένε πολλά, όχι μόνο για τον χαρακτήρα μας, αλλά και για τις προτιμήσεις μας στο σεξ. Έφτασε η ώρα να μάθεις τι...

  Ο απόλυτος οδηγός για σεξ μέσα στο αυτοκίνητο

  Το σεξ στο αυτοκίνητο είναι κάτι που το κάνουν πολλά ζευγάρια. Δες πως να το κάνεις σωστά με τον φίλο σου χωρίς κινδύνους! Πέρα από...

  Νάρκισσος και απιστία: Γιατί το κάνει;

  Ένας νάρκισσος είναι πιθανό να προβεί σε απιστία μόνο κάτω από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τι περισσότερες φορές υπαίτια είναι ο φόβος και το άγχος...

  Μπορεί να ερωτευτεί ένας νάρκισσος;

    Ένας νάρκισσος για κάποιος είναι ένας άνθρωπος που αδυνατεί να ερωτευτεί γιατί αγαπά μόνο τον εαυτό του. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Ο νάρκισσος είναι...

  Πώς να τον ξεπεράσω γρήγορα και ανώδυνα;

  Το να ξεπεράσεις έναν άντρα δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα, ειδικά εάν σε πλήγωσε με τα λόγια του. Έφτασε η ώρα όμως...